Det er en spennende gruppe med engasjerte og dyktige mennesker bak Credo Partners. Med ulike bakgrunner, roller og erfaringer, er det individene, og sammensetting av dem, som utgjør styrken i det samlete Credo-teamet. Felles for alle er et brennende ønske om å bidra til å skape skalerbare og bærekraftige virksomheter. I denne spalten vil vi presentere og dele historiene til våre kollegaer, styremedlemmer, ledere og gründere.
Petter Leon Fauske, CEO MMC Frist Process
Medgründer og CEO i MMC First Process, Petter Leon Fauske er oppvokst på et småbruk med tre generasjoner samlet på Sjøholt et par mil utenfor Ålesund. Han er utdannet ingeniør, og startet i denne bransjen i 1992. Gjennom 1990-tallet opparbeidet han bred erfaring i denne type virksomhet, og sommeren 2003 tok Petter Leon, Arne Aasen og Andreas Moldskred sats og startet First Process. De etablerete kontor hjemme i kjelleren på familiegården. Dette ble starten på en lang internasjonal reise og karriere for Petter Leon. I dag er han daglig leder i MMC First Process, et selskap som har utviklet seg til å bli markedsleder på håndtering av levende storfisk.
- Vi var et team på tre entusiaster som skulle bli best på leveranser av løsninger til pelagiske landanlegg. Det var en industri som slet i Norge, noe som førte til at vi anså hele verden som potensielt marked med etterspørsel fra internasjonale kunder, forteller Petter Leon. Samtidig ønsket vi å bygge en skalerbar forretningsmodell som vi kunne tilpasse etter svingningene i markedet, og dette tankesettet har vi tatt med oss gjennom hele reisen til selskapet.
I want your machine suddenly
Kontrastene fra kjelleren med furupanel og lånte kontormøbler i forhold til i dag, er enorme.
- Vi hadde et brennende ønske om å skape og få det til å bli lønnsomt. Vi visste at vi hadde kunder, men i starten var det ingen som trodde oss og det var blant annet store utfordringer med å få på plass bankforbindelse og forsikringsselskap. Det ble et tøft møte med gründerhverdagen, og den første ordren på østkysten av USA ble kansellert etter noen få uker. Selv om det etterhvert ble noen nye kontrakter i Skottland, så var det ikke økonomi til å ta ut lønn de første 9 månedene. Vi hadde likevel sterk tro på at vi kom til å lykkes til slutt. Jeg pleier å si at med riktig fokus og samarbeid så klarer man det umulige; én pluss én kan bli tre, sier Fauske.
Lyspunktet kom da en japansk fiskekjøper besøkte Skottland og viste interesse for teknologien til det lille gründerselskapet. I faxen som kom rullende inn i kjellerstua stod det: "I want your machine suddenly". Kunden kom flygende fra andre siden av kloden, og for et firma på Apalset med svært begrensede møtefasiliteter måtte trioen booke møterom på det lokale SAS hotellet for å framstå i tråd med forventningene til kunden. Møtet gikk bra, og businessen var i gang. Senere ble det kontrakter både i Japan, Chile og Peru - og i årene som kom så etablert vi egne selskap i disse landene.
Både lagspiller og individualist
I oppveksten har Petter Leon drevet mye med idrett. Det å trene og jobbe målrettet mot konkrete mål har han tatt med seg videre, og gjort at han har fått det han beskriver som et bra konkurranse- og samarbeidsinstinkt. I dag har han mindre tid til å trene, men er aktiv frilufts-, ski- og fiskeentusiast.
I businessen så må en bruke de samme parameterne som i oppvekst og i idretten, en må lykkes som både lagspiller og individualist. Du må vite når du skal sende pasninga videre og når du skal avslutte eller satse selv
Sammen om MMC First Process
Leif Gjelseth som er en gammel bekjent av Petter Leon hadde parallelt med utviklingen i First Process hatt en fantastisk reise med å bygge opp sitt selskap, og høsten 2016 kom en forespørsel om å samarbeide på et stort prosjekt. Petter så utfordringene med et slikt samarbeid, og foreslo å slå seg sammen. I 2017 fusjonerte Havyard MMC med First Process som sammen utgjør dagens MMC First Process. Sommeren 2019 ble Credo Partners med på laget og har bidratt i stor grad i videreutviklingen av selskapet.
- Min drive har hele tiden vært å skape sammen med andre. En må skape noe med folk en liker og stoler på. Det å slå sammen de to selskapene ble godt mottatt internt. Vi utfylte hverandre på alle måter, og hadde troen på hverdagsmagien om at nettopp én pluss én kunne bli tre. Skal du skape vekst og fortsette med det gjennom mange år må det gjøres lønnsomt, og da må det finnes finansielle muskler og kompetanse til å gjøre det. Du må ha folk på eiersiden, slik som Credo, som er kompetente, gode på medarbeidere og på kultur, forteller han.
- Jeg tror nok vi aldri i oppstarten så for oss der vi er i dag. Vi har møtt på uendelig mange utfordringer og problemer, men det er viktig å fokusere på at enhver utfordring også er en mulighet. Det har vært en fantastisk reise, og en bonus når vi bygger varige relasjoner med kundene over hele kloden som er fornøyde med det vi gjør. I dag finner du utstyr fra oss stort sett alle plasser der du finner hav, sier han.
Kompetanseløft for å gjøre en forskjell
MMC First Process har stort fokus på kunnskap og kompetanse for å være best på håndtering av levende storfisk. Kompetanse på bærekraft og fiskevelferd står sterkt i fokus i den videre utviklingen for MMC First Process. Blant annet har selskapet tatt initiativ til å starte Global Aquaculture Technology Hub (GATH) i samarbeid med Sølvtrans som en del av dette arbeidet. GATH er en nærings- og bransjestyrt forening for utvikling av teknologi til akvakulturindustrien.
- Vi mener at samarbeid for å løse de store felles utfordringene er nøkkelen for å ta næringen videre. Det var derfor naturlig at vi sammen med Sølvtrans, som også er verdensledende på det de gjør, tok dette initiativet som i dag har samlet 27 verdensledende aktører innen havbruksteknologi, sier Fauske
- Vi sitter i en bransje som fortsatt er umoden, men med fantastiske muligheter og ikke minst ansvar fremover. I det store bildet så jobber vi med å utrydde sult i verden gjennom å tilføre ny biomasse og mat til kloden, samtidig som vi kan redusere klimaavtrykket innen matproduksjon. Vi tror vi kan være med å gjøre en forskjell, og at en stor del av løsningen er teknologi og kompetanse, forteller han.
- Som gårdsgutt så ble jeg opplært til å ta vare på de ressursene vi hadde. Vi høstet ikke mer enn det vi trengte, og alt skulle brukes opp. Hadde vi mer enn det vi trengte så delte vi med andre. I dag så omtaler vi det som bærekraft. I min oppvekst var dette en selvfølge, alt annet hadde vært en skam. Dette er grunnlegene verdier som er dypt forankret i vårt DNA og som vi har tatt med oss inn i industrialiseringen i matproduksjonen, forteller Petter Leon.
Vi høstet ikke mer enn det vi trengte, og alt skulle brukes opp. Hadde vi mer enn det vi trengte så delte vi med andre. I dag så omtaler vi det som bærekraft
Hva er det viktigste du skal få til fremover?
- Fortsette å innovere og levere teknologi som løfter både bransjen og næringa.
Nevn tre ting som engasjerer deg
- Havbruk, mette befolkningen, gjøre en forskjell!
Comentarios