Fjorårets fusjon og høy digitaliseringstakt i energisektoren, bidro til at IT-selskapet Cegals topplinje økte med 22 prosent til 1,8 milliarder i årets ni første måneder.
NIVÅ OPP: Dagfinn Ringås, konsernsjef i Cegal, sier selskapet etter fusjonen med Sysco har størrelsen til å konkurrere om de store energikontraktene. FOTO: BÅRD GUNDERSEN
– Markedet for tjenestene våre er bra om dagen, sier konsernsjef Dagfinn Ringås i Cegal.
Tross tøffere markedsbetingelser for konsulentselskaper i flere bransjer, er stemningen blant selskaper spesialisert mot energisektoren en annen.
I tredje kvartal leverte teknologiselskapet Cegal, som er spesialisert på IT-løsninger og tjenester for energibransjen, et justert driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 70,3 millioner kroner i tredje kvartal, sammenlignet med 66,5 millioner i samme kvartal i fjor.
Driftsinntektene kom inn på 426 millioner kroner, opp 11 prosent fra fjor.
I årets ni første måneder leverte selskapet med hovedkontor i Stavanger og røtter i Haugesund en proforma omsetning på 1.862 millioner kroner, opp 22 prosent fra samme periode året før. Med en justert EBITDA på 349,7 millioner.
Mye skyldes ifølge Cegal-sjefen fjorårets fusjonen mellom Sysco og Cegal, som i kraft av størrelsen kan konkurrere om de store, multinasjonale energikontraktene.
– Vi har fått et sterkt momentum etter at vi slo sammen selskapene. Vi vinner større kontrakter, og vi vinner flere internasjonale kontrakter, som driver veksten vår, sier Ringås.
Høyere fart
Ifølge Ringås er den underliggende driveren den pågående digitaliseringen i energisektoren, hvor den digitale transformasjonen har fått opp farten.
Cegal-sjefen ser en økning i etterspørselen etter tjenester som omfatter skydrift, forretningskritiske data, analyse og integrasjoner av kundenes eksisterende løsninger.
– Det er ingen av de store aktørene som ønsker å legge alle eggene i samme kurv, noe som gjør at behovet for å integrere ulike løsninger i skyen blir større. Å få ting til å snakke sammen ser vi mye av i dag, sier han.
Selskapet har rekruttert spesialiserte teknologer som det ifølge Ringås er høy etterspørsel for. I tillegg ser han større etterspørsel innen geologi.
Den største enkelttrenden er at selskapene beveger stadig større og tyngre applikasjoner som tidligere har vært kjørt lokalt over i skyen.
– Vi ser nå en tredje bølge av skytransformasjon hvor forretningskritiske applikasjoner løftes ut i skyen, inkludert eksempelvis tunge seismikkapplikasjoner, sier Ringås.
Hentet Microsoft-topp
Cegals globale ambisjoner gjenspeiles i en økt andel av omsetningen utenfor Norge, og at det har vunnet kontrakter med energikjemper som Petronas.
Nå har selskapet hentet inn John Henrik Andersen, tidligere direktør for forretningsutvikling i Microsoft, som går inn i rollen som Cegals nye teknologidirektør.
Han tar med seg 18 års erfaring fra Microsoft, og skal ifølge Ringås styrke Cegals teknologiske kapasitet og partnerrelasjoner med Microsoft og Oracle globalt.
– Han er en superkapasitet, og vil spille en viktig rolle i å skalere disse partnerskapene og løfte viktige teknologier i skyen. Hvilke teknologier vi satser på videre kommer også til å blir avgjørende, og da trenger vi folk som kan ta informerte valg.
Saken ble publisert av Finansavisen 03.12.2023. Journalist: Torgeir Kveim Sti
Comments